7 Νοε 2006

Leanan Sidhe

Η Οικοδέσποινα Νεράιδα ή η Πολυαγαπημένη Νεράιδα, Leanan Sidhe (προφέρεται lan-awn shee), είναι μια Κέλτικη μούσα, που την διακρίνει μια απόκοσμη ομορφιά. Τα ονόματά της μεταφράζονται κατευθείαν σαν Η Έμπνευσή μου (Leanan) και Νεράιδα (Sidhe). Μερικές φορές αποκαλείται Lhiannan-Shee (προφέρεται lannan-shee), όταν γίνεται λόγος για την σκοτεινή της υπόσταση. Ο μύθος μας λέει, ότι κατοικεί στην Ιρλανδική Θάλασσα έξω από την ανατολική ακτή της Ιρλανδίας και μερικές φορές περιπλανιέται στο νησί Man τη νύχτα, ψάχνοντας για καινούργιο εραστή.











Το όνομά της Leanan έχει κέλτικη προέλευση και σημαίνει Η Έμπνευσή μου. Ενώ το δεύτερο σύνθετο του ονόματος, αποτελεί απευθείας αναφορά σε μία υπερφυσική φυλή. Οι Sidhe, είναι μία αρχαία φυλή αερικών της κελτικής παράδοσης. Ψηλότερα από τους ανθρώπους κι ευγενή στην όψη, είναι οι άρχοντες του βασιλείου των αερικών (και κάποτε ολόκληρης της Ιρλανδίας). Είναι ότι απέμεινε από την μυθική φυλή Τουάθα Ντε Ντανάν, που διώχθηκαν από τους Γαέλους κατά την Ιρλανδική παράδοση και ίδρυσαν το βασίλειό τους κάτω από την γη. Στο υπόγειο βασίλειό τους οι Τουάχα Ντε συνεχίζουν να ελέγχουν τον υπερφυσικό κόσμο μέσω της μαγείας. Κάθε θεός κατέχει ένα sidh (ένα μαγικό ύψωμα), που αποτελεί τμήμα του Μακάριου Άλλου Κόσμου.

Όσοι πέσουν στο ξόρκι της Leanan Sidhe, υποφέρουν από μια έντονη λαχτάρα, όταν αυτή λείπει. Σαν αντάλλαγμα για το βάθος των συναισθημάτων που λαμβάνει, γεμίζει τους εραστές της με ταλέντο. Οι εραστές της, παρομοιάζονται με κεριά που έχουν φλόγα και από τις δύο τους πλευρές. Απίστευτα φωτεινά μα χάνουν την διάρκεια που θα είχαν, αν έκαιγαν κανονικά, γι’ αυτό πεθαίνουν πρόωρα.
Αυτό είναι συχνά το αντίτιμο για το χάρισμα που τους δόθηκε, που αρχίζει να επενεργεί όταν η Leanan Sidhe τους εγκαταλείψει και οφείλεται στην απέραντη λαχτάρα τους να την ξαναδούν, παρά μια μοχθηρή πρόθεση από το μέρος της Leanan Sidhe.
Φαίνεται πως η αυτοκαταστροφική φύση των καλλιτεχνών που βγαίνει στην επιφάνεια μόλις την χάσουν, δημιούργησαν ένα λανθασμένο πιστεύω, ότι η Leanan Sidhe είναι διαβολική κι επικίνδυνη. Μερικοί ακόμα τη συνέδεσαν και με βαμπίρ, προσαρτημένη σε έναν άντρα, αφού κυβερνάει το κορμί και τη ψυχή του. Για αυτόν τον λόγο την αποκαλούνε Σκοτεινή Μούσα και Σκοτεινή Σαγηνεύτρια. Aυτή η πλευρά της είναι γνωστότερη, από ένα ποίημα του John Keats (1795-1821) με τίτλο, La Belle Dame Sans Merci. Περιγράφει μία συνάντηση με την νεράιδα και μέσα από ένα προειδοποιητικό όνειρο επιστρέφει σώος στον κόσμο των ανθρώπων μα γεμάτος καημό.











Η Leanan Sidhe aγλαώς όμορφη στον εραστή της, είναι αόρατη στους άλλους θνητούς. Είναι τόσο όμορφη στη πραγματικότητα, που όλοι οι θνητοί γίνονται μαλθακοί και ανιαροί όταν συγκρίνονται με τη Leanan Sidhe.






Βιβλιογραφία:

Good Faeries, Bad Faeries, by Brian Froud (Simon & Schuster Editions, New York 1998)

The Complete Poems of John Keats (Modern Library Editions, New York 1994)

Μύθοι των Κελτών, Miranda Jane Green (Εκδόσεις Δημ. Ν. Παπαδήμας, Αθήνα 1996

3 σχόλια:

THE_RETURN είπε...

Μου αρέσει πολύ η Κελτική Μυθολογία, την οποία έχω μελετήσει με πάθος.

Να συμπληρώσω εδώ ότι η λέξη sidhe -εκτός αυτών που πολύ σωστά αναφέρετε- κατέληξε να σημαίνει πολλές φορές,
ειδικά στην Ουαλλία,
έναν κόσμο παράλληλο προς τον δικό μας, όπου δεν ισχύουν οι γνωστοί φυσικοί νόμοι κ.λπ. όπως τους ξέρουμε.
Ο κόσμος του υπερβατικού και του μυστηρίου.

Νομίζω είπε...

Πρόσθεσα την βιβλιογραφία στο τέλος του κειμένου.

Ευχαριστώ για την πληροφορία.

Σκοπεύω στο μέλλον να επανέλθω και με άλλα μυθικά πλάσματα.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό post. Μπράβο.