9 Νοε 2008

Μουσικές Επιλογές (Hawkwind-οκεντρικές)




Προτείνω να ξεκινήσετε την μουσική, πρωτού ξεκινήσετε να διαβάζετε.


01. Hawkind - Quark, Strangeness and Charm

Αυτή την φορά θα ξεκινήσω με τους βρετανούς space rockers (διαστημικοί ροκάδες) Hawkwind, οι οποίοι σχηματίστηκαν το 1969 και μέχρι σήμερα, χωρίς καμμία διακοπή, κυκλοφορούνε άλμπουμ και κάνουν ζωντανές εμφανίσεις. Ανά διαστήματα επισκέπτονται και την χώρα μας, δηλαδή την Αθήνα. Ένα άσχημο φαινόμενο για την Ελλάδα, όπου είναι ο κανόνας τα περισσότερα γκρουπ να εμφανίζονται μόνο στην πρωτεύουσα - άντε και στην Θεσσαλονίκη. Αυτό μάλλον μας κάνει τυχερούς αλλά κάποιους άλλους άτυχους.
Άλλο παράλογο και πιο συγκεκριμμένα με τους Hawkwind στην χώρα μας απαντάται στα ράφια τουλάχιστον του "πολύ" Metropolis, όπου τους είχα συναντήσει επανηλελειμμένως στην κατηγορία metal. Αυτό μπορεί να έχει αλλάξει αλλά δεν θα μπω στον κόπο να το επαληθεύσω. Καταρχάς metal το '69 δεν υπήρχε σαν όρος, ούτε σαν ήχος. Όλα αυτά τα αναφέρω, γιατί σε μια κυκλοφορία τους το ΄77 με τίτλο: Quark, Strangeness & Charm, βγάλανε το hit Hassan-i-Sabah, όπου παίζεται πολύ στα στέκια των μεταλάδων-ροκάδων. Αλλά όχι. Οι Hawkwind κάθε άλλο μπάντα είναι που ψάχνει τις εύκολες λύσεις και τις εμπορικές διακρίσεις. Το Quark, Strangeness and Charm έμελλε να είναι ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα άλμπουμ αυτής της space hippie στην νοοτροπία μπάντα, που στην παρούσα playlist υπάρχει το ομώνυμο κομμάτι του άλμπουμ που μιλάει αστειευόμενο για τα τρία υπο-ατομικά σωματίδια.

Σε 1ο πλάνο ο Michael Moorcock κι ο ηθοποιός Jon Finch (as Jerry Cornelius) και οι Hawkwind την εποχή του Space Ritual (από τα αριστερά προς τα δεξιά: Dik Mik, Robert Calvert, Nik Turner, Stacia, Simon King, Dave Brock, Del Dettmar, Lemmy) σε μια σκηνή απ' τα γυρίσματα της ταινίας The Final Programme (1973) του Robert Fuest.


02. Robert Calvert - Widow Maker

Σε αυτό το άλμπουμ - και σε ακόμη τέσσερα - οι Hawkwind είχαν στις τάξεις τους τον χαρισματικό Robert Calvert (ποιητή, μουσικό κ.ά.) (βλ. διπλανή φωτογραφία), που ήταν αυτός που έβαλε για τα καλά τον στίχο της επιστημονικής φαντασίας στα τραγούδια της μπάντας ήδη από το Doremi Fasol Latido του 1972. Όταν ο Robert Calvert έγραφε μαζί με την "κολώνα" των Hawkwind, Dave Brock το Quark, Strangeness & Charm είχε ήδη κυκλοφορήσει δύο προσωπικά άλμπουμ. Τα οποία αποτελούν και concept albums. Δηλαδή, αποτελούνται από τραγούδια, που έχουν κοινή θεματολογία. Το 1974 κυκλοφόρησε το Captain Lockheed and the Starfighters, που αποτελεί σάτυρα μίας παρωδίας. Πιο συγκεκριμμένα, ενός πολεμικού αεροσκάφους που λάνσαρε ο υπουργός αμύνης της Γερμανίας, Herr Franz Joseph Strauss στις αρχές της δεκαετίας του 60, βασισμένο στο Αμερικανικό αντίστοιχο αεροσκάφος που ήταν γνωστό ως Lockheed Starfighter.
Το αεροσκάφος ήταν προϊόν τόσο κακής αεροναυπηγικής και τεχνολογίας που η ασφάλειά του ήταν άθλια, ειδικά στην Γερμανική εκδοχή του. Μέχρι και την κυκλοφορία του δίσκου από τον Calvert είχαν ήδη "πέσει" 162 αεροσκάφη Starfighter. Τα προσωνύμια που του είχαν δοθεί ποικίλαν, όπως Flying Coffin (Ιπτάμενο Φέρετρο), Widow Maker (Ζωντοχηρο-δημιουργός) και Jinx Jet (Γκαντεμο-αεροθούμενο).
Φυσικά τα συμβόλαια που υπογράφηκαν ανάμεσα στο Αμερικανικό Υπουργείο Αμύνης και στα αντίστοιχα υπουργεία άλλων χωρών, βγήκαν στην επιφάνεια ως σκάνδαλα, αφού φαίνεται πως για να φθνηνίνουν τα αεροσκάφη, γινόντουσαν κάποιες μικροεπεμβάσεις, εξού και το ζενίθ πτώσεων της γερμανικής εκδοχής.
Εδώ ακoύμε το Widow Maker.


03. Amon Duul II - C.I.D. In Uruk

O Calvert ακόμη συνεργάστηκε και με τους Nektar & Amon Duul II, τα οποία ήταν συγκροτήματα της λεγόμενης σκηνής krautrock στην Γερμανία, που αποτελεί ουσιαστικά "ξάδερφο" της psych rock σκηνής. Με τους Nektar συνεργάστηκε στο Down to Earth, ενώ με τους Amon Duul II στο Die Losung το '88. Οι Amon Duul II, μετανσάρκωση των σύντομων στην ζωή κι άσημων, πρώτων Amon Duul, είχαν ήδη μακρά δισκογραφία πίσω τους συντελώντας στην δημιουργία του Γερμανικού ροκ της εποχής και του κινήματος του krautrock. Ήδη από την 1η τους κυκλοφορία με τίτλο Phallus Dei (Το Πέος του Θεού), έκαναν αίσθηση. Το ομώνυμο κομμάτι έχει γύρω στα 25 λεπτά διάρκεια. Η επόμενη κυκλοφορία τους με τίτλο Yeti την επόμενη χρονιά, τους εξύψωσε σε κοινό και κριτικό συγκρίνοντάς του με τους Pink Floyd, Velvet Underground κι άλλα θηρία της ψυχεδελικής ροκ της εποχής. Εδώ ακούμε το C.I.D. In Uruk από ένα μετέπειτα άλμπουμ με τίτλο Carnival in Babylon του 1972.


04. Gong - Master Builder


Οι Hawkwind ήταν κι είναι μια μπάντα, που από τις τάξεις της έχουν περάσει πολλοί καταξιωμένοι μουσικοί. Όπως οι Lemmy, Ginger Baker, Simon House καθώς και ο συγγραφέας Michael Moorcock, που επηρεασμένος από την μπάντα έκανε την δική του κυκλοφορώντας κι άλμπουμ. Ένας άλλος μουσικός που προσχώρησε στο συγκρότημα στα τέλη του ΄79 για να κυκλοφορήσει και μαζί τους το άλμπουμ Levitation ήταν ο Tim Blake. Ο Blake είχε στο βιογραφικό του ήδη την συμμετοχή του στην Gnome Trilogy (τριλογία του Νάνου-Ξωτικού) ως μέλος του θρυλικού σχήματος από την Γαλλία, τους Gong. Οι Gong έχουν έρθει στην Ελλάδα τουλάχιστον 2 φορές πριν κάτι χρόνια, που μετρώνται στα δάχτυλα των δύο χεριών, με τον "απολιθωμένο" Daevid Allen να κρατιέται ακόμη. Ο Daevid Allen (βλ. αριστερά στην φωτό το 1974) ήταν η αιτία που δημιουργήθηκαν οι Gong το 1967 μα οι πραγματικοί ιδρυτές είναι οι αστυνομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, που αρνήθηκαν στα τέλη του '60 στον εκ Αυστραλίας Daevid Allen ανανέωση της πράσινης κάρτας του, για να πάει να σμίξει πάλι με τους Soft Machine απ' το Canterbury και κατέφυγε στο Παρίσι. Ο Allen είχε φύγει από την Αυστραλία το 1960 εμπνευσμένος από το κίνημα των Beat κι ήδη είχε ταξιδέψει στην Γαλλία στο παρελθόν έχοντας γνωρίσει τον William Burroughs κι είχε σχηματίσει τους Daevid Allen Trio παίζοντας κομμάτια με στίχους απ' τις δουλειές του Burroughs. Υπόψην πως το μετέπειτα γκρουπ Soft Machine που ο Allen αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος, πήρε το όνομά του από το ομώνυμο διήγημα του Burroughs. Ακούμε από το τρίτο μέρος και τελευταίο της τριλογίας με τίτλο You του 1974 το κομμάτι Master Builder.


Οι Gong σε ζωντανή παράσταση το 1974


05. Daevid Allen - Memories

Οι Gong μπορεί να δημιουργήθηκαν το 1967 αλλά το γκρουπ ουσιαστικά διαλύθηκε με την επανάσταση των φοιτητών το 1968 και ο Allen μαζί με ένα άλλο ιδρυτικό μέλος τον Gilli Smith κατέφυγαν στην Μαγιόρκα και στην πόλη Dejà. Σε μια σπηλιά κοινόβιου συνάντησαν τον σαξοφονίστα Dider Malherbe και επιστρέψανε στην Γαλλία μετά από πρόσκληση του σκηνοθέτη Jerome Laperrousaz για να γράψουν την μουσική για την ταινία του, Continental Circus. Παράλληλα, τους πλησίασε και ο Jean Karakos που μόλις είχε ξεκινήσει την εταιρεία παραγωγής BYG υπογράφοντας συμφωνία μαζί του για την κυκλοφορία δίσκων. Στην ίδια εταιρεία ο Allen κυκλοφόρησε και το προσωπικό του άλπουμ Bananamoon το 1970 με την βοήθεια φίλων του μεταξύ των οποίων και του Robert Wyatt των Soft Machine. Τον Wyatt τον είχε γνωρίσε όταν το '61 ταξίδεψε στην Αγγλία και νοίκιασε ένα δωμάτιο σε ένα σπίτι - μετά από αγγελία που είχε βάλει ο Allen ψάχνοντας δωμάτιο -, όπου ο γιος του ιδιοκτήτη ήταν ο 16χρονος τότε Robert. Από αυτή την προσωπική δουλειά του Allen ακούμε το Memories, που τραγουδάει ο Robert Wyatt 10 χρόνια αργότερα από την γνωριμία τους. Την επόμενη χρονιά ο Wyatt θα μείνει παράλητος από την μέση και κάτω όταν θα πέσει από τον 3ο όροφο σε μια απόπειρα αυτοκτονίας, με τους Pink Floyd και support τους Soft Machine να δίνουν συναυλία την ίδια χρονιά μαζεύοντας 10 χιλιάδες λίρες για τον πληγωμένο Robert, ο οποίος σήμερα είναι καταξιωμένος μουσικός.


06. Magma - Hortz Fur Dëhn Stekëhn West

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο ψυχεδελικός κόσμος των Gong και ο παραμυθένιος-σουρεαλιστικός κόσμος που έπλασε ο Daevid Allen με τις νεραϊδούλες, τους Ραδιονάνους-ξωτικά, τις ιπτάμενες τσαγιέρες, που περιφέρονται γύρω απ' τον πλανήτη Gong, βρίσκει το έτερό του ήμυσι σε ένα άλλο γαλλικό γκρουπ της εποχής με παρόμοιες progressive τάσεις αλλά με πιο σκοτεινή μυθολογία και μουσική. Δεν είναι παρά οι Magma, δημιούργημα του ντράμμερ Christian Vander το '69, με σκοτεινές, δυσείωνες ενορχηστρώσεις και φωνητικά. Με εμφανείς επιρροές από τον Orff και jazz αναφορές επηρεασμένες από τον John Coltrane . Ο Christian Vander, δημιούργησε ακόμη και γλώσσα (Kobaians) για τον κόσμο του, στην οποία τραγουδιούνται όλα τα κομμάτια των δίσκων που κυκλοφόρησαν και αποτελούν όλοι τους κομμάτια του έπους του Kobaia, τον πλανήτη που περιστρέφεται γύρω του η μυθολογία του Vander. H 3η κυκλοφορία των Magma με τίτλο Mekanïk Destruktïw Kommandöh το 1973, αποτελεί μέρος μιας τριλογίας με τίτλο Theusz Hamtaahk και θεωρείται από πολλούς το κορυφαίο τους άλμπουμ. Ακούμε το εισαγωγικό κομμάτι του δίσκου με τίτλο Hortz Fur Dëhn Stekëhn West.

Οι Γάλλοι Magma, εισήγαγαν έναν νέο ρεύμα
της progressive rock σκηνής με όνομα, Zeul.



07. Pink Fairies - Raceway

Επιστρέφοντας πίσω στην Αγγλία και στους Hawkwind, θα ήθελα να σημειώσω πως οι Hawkwind δεν είναι μόνο ένα συγκρότημα που μπαινοβγαίνουν μουσικοί αλλά μια μεγάλη οικογένεια μουσικών εν τέλει, κοινωνικοί και που η μεγαλύτερη χαρά τους δεν είναι παρά να μοιράζονται την μουσική και με άλλα συγκροτήματα, καθιστώντας τους άκρως ενεργητικούς και δημιουργικούς. Μία απόδειξη είναι οι πολλές συλλογές που έχουν κυκλοφορήσει με τίτλο Hawkwind: Family & Friends Relations. Μία άλλη απόδειξη είναι τα πολλά live που έχουν δώσει από κοινού με άλλα συγκροτήματα. Για παράδειγμα αναπτύξαν στενές σχέσεις με τους protopunkers Pink Fairies, που γνωριστήκανε σε δωρεάν συναυλίες που δώσανε στο Φεστιβάλ Bath κάπου στην Αγγλία τον Ιούνιο του 1970, και δώσανε παραστάσεις από κοινού ως Pinkwind! Καθώς και το μέλος τους John Charles Alder γνωστός ως Twink, είχε πάρει μέρος στο Captain Lockheed & the Starfighters του Robert Calvert στο κομμάτι που κλείνει το άλμπουμ. Εδώ ακούμε το τραγούδι Raceway από το κύκνειο άλμπουμ τους με τίτλο Kings of Oblivion που κυκλοφόρησε το 1973, έχοντας πάρει το όνομά του από έναν στίχο του Bowie.


08. Hawkwind - Spiral Galaxy 28948

To επόμενο κομμάτι της λίστας με τίτλο Spiral Galaxy 28,948, είναι γραμμένο από τον Simom House και βρίσκεται στην κυκλοφορία τους του 1975 Warrior at the Edge of Time, βασισμένη σχεδόν όλη στον Αιώνιο Προμάχο του Michael Moorcock που συμμετέχει στο άλμπουμ και στιχουργικά. Το ορχηστρικό Spiral Galaxy 28,948, όμως δεν ανήκει σε αυτά τα τραγούδια του άλμπουμ. Ουσιαστικά είναι ένας τρόπος να θυμάται κανείς την ημερομηνία γέννησης του Simon House, η οποία είναι στις 28 Σεπτεμβρίου (9) του 1948...


09. Hawkwind - High Rise

Το τελευταίο κομμάτι με τίτλο High Rise, προέρχεται από την κυκλοφορία R.X.R. 5 του 1979 από τους Hawkwind σε στίχους του Calvert.

"Επίπεδο οικόπεδο
Δύο διαστάσεων
Νέον Τοτέμ κοντάρι στον ουρανό
Κρατάει το σκορ των ανθρώπων που στοιβάζονται τόσο ψηλά
Πάνω απ' το έδαφος
Αλλά το μόνο που μπορούν ν' ακούσουν είναι ο ήχος του αέρα στις αντένες
Είναι ένας ανθρώπινος ζωολογικός κήπος
Μια μηχανή αυτοκτονίας"