30 Ιουλ 2007

Μουσικές Επιλογές


Ενώ ο Bob Dylan ξεκίνησε το folk rock στις ΗΠΑ, στην Αγγλία οι Fairport Convention του έδωσαν μια κέλτικη χροιά, δημιουργώντας ένα θρυλικό σύνολο, που έβγαλε από τις τάξεις του μουσικούς όπως τον Richard Thompson και την Sandy Denny. Το Liege & Lief που κυκλοφόρησε το 1969 αποτελεί για πολλούς ένα από τα καλύτερα folk rock άλμπουμ όλων των εποχών.

Nick Drake - Day Is Done

...When the day is done
Down to earth then sinks the sun
Along with everything that was lost and won
When the day is done
....
When the night is cold
Some get by but some get old
Just to show life's not made of gold
When the night is cold...

Κάπου είχα διαβάσει ότι τον είδανε κάποια μέλη των Fairport Convention να παίζει σε ένα μαγαζί και τον συστήσανε στον παραγωγό τους Joe Βoyd. Αποτέλεσμα τρία αριστουργηματικά λυρικά άλμπουμ. Σε κάποια κομμάτια μάλιστα συμμετέχουν και μέλη των Fairport καθώς και ο R. Thompson. Μελαγχολικός με προβλήματα κατάθλιψης ο Nick Drake μας άφησε νωρίς. Τα τραγούδια του αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτό που ήταν ο N. Drake. Πριν χρόνια στο φεστιβάλ Αθηνών είχε προβληθεί και ένα ντοκιμαντέρ γερμανικής παραγωγής για την ζωή και το έργο του. Το περίεργο με αυτό το ντοκιμαντέρ είναι ότι δεν μιλάνε και πολλοί φίλοι του, αν και είναι σίγουρο ότι προς το τέλος δεν είχε κανέναν.

Birch Book - Train to Rome

Φολκ ήχοι κι αισθητική από την Νέα Αγγλία. Ηχογραφημένο από το 2002 μέχρι το 2004.


Tim Buckley - Once I Was

Αν ο Nick Drake αυτοκαταστράφηκε σιωπηλά μέσα σε ένα ήσυχο ρυτίδισμα του κόσμου, ο Tim Buckley και η αποκαλυπτική φωνή του, υπήρξε ένα ψυχεδελικό καλειδοσκόπιο. Ο πατέρας του επίσης πρόωρα χαμένου Jeff Buckley, μας οδηγεί λες μέσα από στενούς διαδρόμους γεμάτους καπνούς από καιόμενα, παραισθησιογόνα φυτά στην ανοιχτή πεδιάδα της ανακάλυψης.
To Once I Was, το είχα ακούσει πρώτα πριν από χρόνια, το '01 αν δεν κάνω λάθος, από τους Tram.

Ian Matthews - Reno Nebada

...It's a long long way down to Reno Nevada
It's a long long way to your home
And the change in your pocket it's beginning to crumble
And you reap just about what you sow
You can walk down the street
Pass your face in a window
You can go on foolin' around
You can work night and day take a chance on promotion
You can fall through a hole in the ground...


Ο Ian Matthews ώντας μέλος των Fairport Convention, αποχώρησε λίγο μετά από τον R. Thompson και την S. Denny για να κάνει κι αυτός solo καριέρα. Αποτέλεσμα κάποιες μοναδικές κυκλοφορίες.
Το Reno Nevada αποτελεί μια πολύ καλή διασκευή της σύνθεσης του ιρλανδοκουβανού Richard Fariña, φολκ κιθαρίστα των μέσων της δεκαετίας του 60, όπου ώς Richard & Mimi Fariña, είχαν ηχογραφήσει κάποια άλμπουμ. Η σύζυγός του Mimi, είναι ουσιαστικά η αδερφή της γνωστής Joan Baez. Ο Richard Fariña σήμερα είναι γνωστός περισσότερο ως ποιητής και συγγραφέας παρά ως μουσικός.


H.P. Lovecraft - The White Ship

Όχι, όχι, ο Λάβκραφτ δεν ήταν μουσικός ψυχεδελικής μπάντας της δεκαετίας των 60s, αν και απ' όσα υποστηρίζουν οι αποκρυφιστές, η παραπάνω άρνησή μου είναι πιο λογικό να συνέβη παρά τα όσα πιστεύουν.
Μουσικό σύνολο που του έχω ιδιαίτερη αδυναμία. Μάλλον γιατί το όνομά τους δεν είναι απλά για φιγούρα. Το White Ship το έχετε ακούσ... εε το έχετε διαβάσει;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

guao! thaaanks gia olo to yliko. katebazwwww ;-P