24 Νοε 2006

Τα Μάτια Της Γάτας (Jodorowsky & Moebius)

Το 1975 ο εκκεντρικός σκηνοθέτης χιλιανής καταγωγής Alejandro Jodorowsky, ξεκίνησε την προπαραγωγή για την ταινία επιστημονικής φαντασίας Dune με τους Dan O’Bannon, H.R. Giger, Chris Foss και άλλους. Το 1976 προστέθηκε στην ομάδα και ο γάλλος δημιουργός κόμικ Jean Giraud, περισσότερο γνωστός στους κύκλους επιστημονικής φαντασίας ως Moebius. Έτσι, ο Moebius έγινε μέλος της ομάδας παραγωγής. Δυστυχώς όμως, η ταινία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ο παραγωγός κρέμασε την ταινία και όλα εγκαταλείφθηκαν.

Εκείνες τις μέρες όμως ο Moebius ήρθε σε επαφή με το ανήσυχο μυαλό του Jodorowsky που τον σύστησε σε ιδέες όπως αυτές του Καστανέντα. Από τότε λοιπόν, οι δύο δημιουργοί συνεργαστήκανε πολλές φορές στον χώρο των κόμικς δημιουργώντας αρκετές φορές αριστουργήματα. Ένα από αυτά είναι η ιστορία τρόμου, Τα Μάτια της Γάτας.

Μια ιστορία που την διακρίνει μία ποιητική διαδοχή των εικόνων δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο κλίμα. Η ιστορία Τα Μάτια της Γάτας αναπτύσσεται με ολοσέλιδα καρέ, που εναλλάξ διηγούνται την ίδια ιστορία από δύο διαφορετικά χωρικά σημεία του φανταστικού κόσμου που εξελίσσεται η ιστορία, κρατώντας μας όμως στην ίδια χρονική συνέχεια.

Το σχέδιο του Moebius ζωντανεύει μία φανταστική πραγματικότητα που μας ξυπνάει ένα δυνατό αίσθημα απομόνωσης, σχεδιάζοντας κτίρια μίας μυστικιστικής λογικής, "χτίζοντας" έτσι μία πόλη ηγεμονικής αρχιτεκτονικής, διάχυτη από μία εκφυλισμένη θρησκευτική ευλάβεια που γεννά έναν μελλοντολογικό γοτθικό τρόμο.


Οι τρεις χαρακτήρες της ιστορίας, ο άνδρας, το γεράκι και η γάτα είναι σχεδιασμένοι με μία πνευματικότητα που τους δίνει ξεκάθαρη μαγική φύση μα ταυτόχρονα εμπεριέχει τόσα νοήματα, υπονοώντας την φύση της δικής μας πραγματικότητας, οδηγώντας τον αναγνώστη σε μία λογική αναγνωστική ανατριχίλα. Οι περισσότερες πόζες που είναι σχεδιασμένοι οι χαρακτήρες προδιαθέτουν τον αναγνώστη για μία ιστορία αναπόφευκτου πεπρωμένου.
Η φύση της ιστορίας θυμίζει στιγμιαία ποίημα του Έντγκαρ Άλαν Πόε αλλά εύκολα ξεχωρίζει το ύφος του Jodorowsky. Το εκφραστικό μέσο των διαδοχικών εικόνων έχει υπηρετήσει πολλές φορές το όραμα του Jodorowsky κι όπως έχει πει ο ίδιος «επέλεξα τα κόμικς για να αποτυπώσω τις ιστορίες μου, αφού αποτελεί ένα πολύ εκφραστικό, για να δημιουργήσεις και να δημοσιεύσεις, μέσο». Έτσι, με το σύμβολο των ματιών καταφέρνει να εισαγάγει τον αναγνώστη σε μία ιστορία που φαίνεται να έχει τέλος μονάχα στο χαρτί. Η ιστορία φαίνεται ότι έχει συνέχεια αλλά ο Jodorowsky κρίνει πως δεν χρειάζεται να συνεχιστεί, έχοντας καταφέρει να εκφράσει τον προβληματισμό του μέσα από μία στιγμιαία ματιά σε έναν τρομώδη ονειρικό κόσμο. Η βία υπάρχει μέσα στην ιστορία όπως σε όλες τις ιστορίες του γνωστού σεναριογράφου, μα πιο συγκεκριμένα εδώ συνυπάρχει η ζωώδης βία με την πνευματικότητα-μαγεία.
Ένα κόμικ τρόμου, που άνετα μπορείς να το χαρακτηρίσεις αριστούργημα, γέννημα δύο εξαιρετικών καλλιτεχνών και που πρέπει να διαβαστεί σε έντυπη μορφή κι όχι ψηφιακή, αφού η διαδοχή των καρέ-σελίδων παίζει καθοριστικό ρόλο στο γύρισμα των σελίδων.

2 σχόλια:

Μαύρος Γάτος είπε...

Καλημέρα!

Τρέχω να το βρώ, δεν το ήξερα, αν και λατρέυω τον Moebius

Νομίζω είπε...

Δεν έχει happy end για γάτους.



Καλό απόγευμα.